Synnytyksen jälkeen vietin sairaalassa kolme yötä. Kaksi kolmesta yöstä (ensimmäinen ja kolmas) saimme olla pojan kanssa kahdestaan, mikä oli ihanaa. Muuten sairaalassa oli minulle turhan levotonta. Vaikka vauva nukkuikin aika paljon, sairaalan häly ja muiden vauvojen itku esti minua nukkumasta. Nukuin muutaman päivän aikana ehkä 4-5 tuntia, viimeisenä yönä tuli ehkä muutama tunti unta. Hoito oli laadukasta ja hoitajat mukavia. En kauheasti itse vaivannut ketään, sillä en kokenut tarvitsevani apua. Vauvaa vietiin aika ajoin erilaisiin testeihin kun tarkisteltiin keltaisuutta, sokereita jne. 

Synnytyksen jälkeisiä vaivoja minulla oli jonkin verran, mutta ei selkeästikään niin paljon kuin kahdella huonekaverillani. Jälkisupistukset tuntuivat jo niin tutuksi käyneiltä, menkkakipumaisilta jomotuksilta. Supistuksia tuli eniten imettäessä. Alapäässä oli myös kipuja, aluksi istuminenkin oli pikkuisen ikävää, mutta kipu helpotti aika nopeasti. Paikatut kohdat alapäässä sattuivat myös hieman, kirvelyä on edelleenkin vessakäynnin yhteydessä. Jokaisen vessakäynnin yhteydessä pitää vaihtaa side ja ottaa alapääsuihku. Onneksi jälkivuoto helpotti minulla kahden ensimmäisen päivän jälkeen. Vuotoa on enää aika vähän, sitä voi ilmeisesti olla kuusikin viikkoa. Tikit sulavat itsestään parissa viikossa. 

Sairaalasänky ei ollut kauhean mukava ja koska nukuin paljon vauva vieressäni, alaselkäkin alkoi vihoittelemaan ja ajoittain oli vaikea nousta sängystä. Nyt kotona selkä on jo heti parempi. Sain yllättävän vähän sairaalasta ohjeita vauvan kanssa olemiseen. Toki käytiin hoitajan kanssa kerran läpi vaipan vaihto, napatyngän putsaus, pepun pesu sekä kylvetys. Imetystä sitten käytiin senkin edestä ja useampi hoitaja kävi katsomassa miten se sujuu ja syökö lapsi. Vauva imi joka päivä paremmin ja sairaala-aikana painon putoaminen saatiin pysähtymään. Painoa kuitenkin kontrolloidaan tarkemmin, koska vauva on niin pieni. Mielestäni imetys ei edelleenkään mene kauhean mallikkaasti ja ajattelin pyytää neuvolan terkkaa huomenna katsomaan kanssani eri asentoja vielä. Terkkari on tulossa lääkärin pyynnöstä tsekkaamaan painon kehitystä. Imetysasennosta parhaiten onnistuu kyljellään maaten imetys, mutta haluaisin osata hyvin myös kainaloimetyksen mikä sairaalassa kerran koitettuna tuntui kivalta. Myös istuen imetys on vielä aina vähän hankalaa. 

Sairaalassa sai paljon ruokaa, annokset olivat välillä aivan naurettavan suuret. Muita hyviä piolia oli se, että vauvan sai vietyä hoitajalle kun halusi mennä suihkuun. Suihkussa pystyi käymään rauhassa. Vauvan kanssa kahden ollessa pitkät suihkuhetket eivät ole ehkä aivan niin varmoja. Muuten sairaalassa oli hieman tylsää ja siksi aloinkin puhua kotiutumisesta jo tiistaina. Kun kerroin, että haluaisin kotiin keskiviikkona, minulle järjestettiin kaikki asiaan kuuluvat keskustelut ja opastukset tiistai-illan aikana. Pääsin kylvettämään pikkuisen, käytiin synnytys läpi ja sain ohjeita sekä vauvan, että itseni hoitoon. Lisäksi hoitaja paineli ja tutki kohdun tilanteen ja tsekkasi näkyvät tikkien paikat. Keskiviikkona olikin jäljellä enää vauvan viimeinen lääkärintarkastus. Myös keltaisuus tsekattiin vielä kerran, mutta arvot olivat ihan hyvät. Sain siis luvan päästä kotiin. 

Iltapäivällä vanhempani tulivat hakemaan meitä. Pikkuinen oli hukkua ylisuureen haalariin ja muutkin vaatteet olivat järkyttävän isoja. Ensimmäinen iltapäivä ja ilta meni ihmetellessä. Vuorotellen syötin pikkuista ja sitten muru taas nukkui. Otin itsekin pienet nokoset yksien vauvan unien aikana. Muuten katselin telkkua ja löhöilin. Menin yhdentoista aikoihin vauvan kanssa petiin, yö meni kivasti imettäen ja väleissä nukkuen. Onnistui yllättävän hyvin. Yhden mahanpuruitkun pikkuinen sai, mutta sain senkin rauhoittumaan heijaamalla ja liikuttamalla vauvaa. Kunnon röyhtäyksen ja paukun jälkeen maito taas maistui. 

Kroppa näyttää peilissä jännälle. Vatsaa on vielä vähän jäljellä, mutta suurin kumpu on pois. Tuntuu oudolta miten erilainen se on. Vaaka näytti laitoksella toisena päivänä synnytyksestä -12 kg verrattuna painoon ennen raskautta. Kolmantena päivänä luku oli -10 kg. Saa nähdä mikä on sitten lopullinen paino ja toisaaltaan lähteekö imetyksessä painoa. 

Tänään ollaan jatkettu eilistä eli vauva on nukkunut ja sitten on taas imetetty. Itse olen ottanut aika rennosti väliajat. Vauva on kyllä nukkunut oikeastaan vain muutaman pätkän ja ollut rinnalla loput. Se on kait aika normaalia tässä kohtaa.